Goos Watersport
Singel 24
9001 XP Grou
T: 0566 621084

Osmose

Goos Watersport is erkend International Gelshield Centre. Dit betekent dat wij de volledige uitvoering van Osmose behandelingen aan uw schip volgens de gestelde normen met garantie uitvoeren. D.m.v. speciale meetapparatuur kunnen wij de juiste diagnose stellen en een plan van aanpak voor u samenstellen. Met onze Gelplane schilmachine wordt het schip geschild, wat betekent dat tot aan het laminaat de gelcoat wordt verwijderd. Vervolgens zal het laminaat moeten drogen. Dit kan door natuurlijke droging of Hot Vac, waarop vervolgens de opbouw van nieuwe lagen weer kan beginnen.

WAT IS OSMOSE?

Osmose is een degeneratieproces in glasvezellaminaat en wordt veroorzaakt door een chemische reactie tussen water en stoffen in de scheepsromp. Door de gelcoat heen komt er water in de romp en reageert met de daar aanwezige chemische stoffen tot zuren. Deze zuurhoudende stoffen bouwen op hun beurt druk op achter de gelcoat, waardoor blazen en uiteindelijk ook barsten kunnen ontstaan. Wanneer de gelcoat op deze manier beschadigd wordt, zuigt het onderliggende laminaat water op als een spons. Osmose wordt niet alleen veroorzaakt door water buiten de romp, maar ook het bilgewater kan dit probleem veroorzaken. Het is daarom zinvol te proberen de bilges droog te houden.

WANNEER TREEDT OSMOSE OP?

Een onbeschermde romp kan tekenen van osmose gaan vertonen, zoals een auto kan gaan roesten. Hoe lang het duurt voordat osmose optreedt hangt af van vele factoren, bijvoorbeeld het soort water waarin het schip ligt afgemeerd, de temperatuur van het water en wat belangrijker is, de kwaliteit van de constructie. In enkele gevallen kan osmose al veel vroeger ontstaan, zelfs als de boot nog niet zo oud is. Dit wordt dan veroorzaakt door onzuiverheden in de gelcoat en het laminaat. Dit is een constructieprobleem waarmee u zeker terug moet gaan naar de fabrikant. Hoe dan ook, zelfs goed gebouwde polyester rompen lopen kans op osmose. Dit is waarom wij het aanbrengen van een epoxy bescherming aanraden, ook op een nieuwe boot.

logo_gelplane.jpg logo_gelshield.jpg  logo_hotvac.jpg 

IMG_2959.jpg IMG_2961.jpg
IMG_2989.jpg
IMG_2993.jpg

© 2019 Goos Watersport BV